Nykyhetki

Muutoksessa eläminen

Nykytilanne on äärimäisen haastava. Olemme tottuneet siihen, että voimme siirtää monia epämielyttäviä elämänkysymytä pois päivänjärjestyksestä. Voimme vähätellä ja kieltää tosiasioita tai voimme lähteä vastahyökkäykseen syyttämällä toisia tahoja ongelmien lietsonnasta ja panikoimisesta.

Ihan maalaisjärjelläkin voimme todeta että viime vuosikymmenissä on tapahtunut isoja muutoksia ympärisössämme. Vihreä liike nosti asiat keskusteluun jo 1970- luvun lopulla. Moni todiste uhista seuraasi vuosikymmenien viiveellä.

Nyt katseen poiskääntäminen alkaa käydä vaikeaksi. Miten kohtaamme näkemämme? Onko ainoa tie ajautua ympäristöahdistukseen tai ryhtyä ekokyttäykseen?

Muutos koskee meidän suhdetta kaikkeen. Ahdistus ja vihanpurkaus ovat voimattomuudenilmaisuja. Ne saattavat jäädä päälle jo siitä syystä, että nämä tunnetilat verottavat valtavasti henkistä voimaa. Ja sitten vihaisuudesta voi tulla elämäntapaa.

Meidän kokemus on, että tekeminen ja osaaminen vähentää tuntuvasti ahdistusta. Et ole enää se, jolle aina vain tapahtuu. Osaamalla muokkaat maailmankuvaasi. Siinä maailmassa voit olla täsmällisen itseäsi näköinen ja kokoinen ja seisoa itsesi takana.