Miten alkuun?

Omavaraisuuden taidot olivat suurimman osan ihmisen historiassa joka ihmisen osaamista ja ympäristönsä normaalitila. Vasta teollistumisen myöten luontaistalouden rutiinit alkoivat murentua vauhdilla. Vielä viime sodan sukupolvi saattoi nähdä isänsä valmistavan nahkajalkineita perheellensä. Heillä oli taito, välttämättömyys selviytyä muttei visio omavaraisuudesta. Nyt voi olla toisinpäin. Visio on, mutta taidot ja välttämättömyys ovat vähissä.

Omavaraisuuden opettelu on älyllisestikin hyvin vaativa ja siksi on tärkeä olla hajottamatta voimavarojaan sivuseikkoihin. Asiaan kannattaa suhtautua erittäin pitkäaikaisena projektina antaa sen kehittyä peruspalikoista. Oikoteitä ei ole.

Niin sanottua downshiftaamista pidän henkisesti jotakuinkin mahdottomana menettelytapana, sillä se on jatkuvaa mukavuuksien riistoa. Vaikka se tuntuu ja ehkä onkin turvallinen tie elämän yksinkertaistamiseen, se muistuttaa pitkittyvää kahluuta avantoon. Parempaa voimankäytön kannalta mutta säikähdysalttiimpi hyppy. Kokemus omista luonteen taipumuksista on tässä päätöksessä kullanarvoinen.

Ensi askeleet omavaraistumiseen suuntaan eivät vaadi maatilaa eikä kasvimaata. Kerrostalossakin voi tehdä valmistelutöitä sen eteen, että myöhemmät siirrot onnistuvat paremmin. Vanhanaikaiselta kuulostavat asiat kuten järjestys ratkaisevat, miten sujuvasti resurssiherkkä omavaraisuus pysy hallinnassa. Aivotoimintamme on melko rajallinen ja järjestys helpottaa löytää ja yhdistää tarpeellisia asioita. Jos sinulla on jääkaappi, käy katsomassa paljonko ruokatarvikeita on siellä parkissa epämääräisen tarpeellisina. Muutaman purkin ja pullon käyttöhistoria pysyy vielä päässä mutta sitten alkaa eltaantuminen, kuivettuminen ja homeet viemään maan antimet käsistämme. Kannattaa siis välttää tilannetta, että kaapeista löytyy 3 avattua kahvipakettia ja 2 eri jogurttia.

Huoneessasi voi olla kolikoita siellä täällä. Samassa paikassa tiedät rahatilanteesi laitaa paremmin.

Koska normaalitaloudessakin usein tarvitaan narua sitomiseen, on kätevä kerätä pätkät yhteen laatikkoon, jolloin voi käyttää ensin sopivat pätkät, ennen kuin katkaisee pitkää narua.

Käymällä läpi