Muutos

Omavaraopisto on aloittanut taipaleensa 2017 opintomatkalla Ruotsiin Skatungeby opistoon. Kävimme hakemassa arvokasta tietoa tällaisen projektin toteuttamista varten.

Sitä seuraasi villejä talkoovuosia, joissa esintyivät rinnakkain tuloksia ja tuhoja. Silloin minä (Lasse) jouduin keskemmälle rakennuspuolen toimintaa kuin olin alunperin aikonut. Alunperin päävetäjäksi oli ajateltu Maria, jonka luonne soveltuu paremmin sosiaaliseen opetustyöhön. Minullakin on hyviä kokemusia sellaisesta, mutta yksin vihtyvänä ihmisenä sosiaalisuutta ei saa olla liikaa. Juuri sitä sosiaalisuutta tuli liikaa talkoo- ja työväen koordinnoinnista sekä opetustyöstä. Huomasin, että rooliini kuului paljon enemmän kuin vain tietojen jakaaminen. Suuren määrän ihmisten kanssa työskentely on haastanut minua venyttämään luonnettani kauas alkuperäisesti. Tein sitä, koska tavoite – omavaraopiston käynnistäminen – oli tärkeä. Nyt alkoi tulla katto vastaan ja siirryn taustaan. Tulen hoitamaan meidän oman omavaraistalouden viime vuosien kertyneet rästit.  Maria ottaa päävastuun opetuksesta, minä häärin taustalla.

Omavaraopisto on kasvanut monimutkaiseksi kokonaisuudeksi, joten muutoksen on oltava hallittua.Meillä ei ole erityisemmin omavaraiselämän erityisosajiaa.

  • Haemme nyt/ ensi vuodeksi talkkaria. Työ ei ole kokopäiväntyö.m Työsuhdeetuna voimme tarjota asuinpaikkaa ja mahdollisuutta kotitarveviljelyyn. Tähtäimessä on monivuotinen työsuhde, jotta talkkarivoi tutustua meidän laajaan rakennuskantaan.
  • Työmäärien vähentämiseksi saatamme harkita Rumolan myymistä omavaraishenkiselle eläjälle.
  • Polttopuuhuolto moneen taloon ilman koneita sekä haastava että pitkäjänteistä toimintaa. Olisimme kiinnostuneet löytämään sitoutuvaa metsätyöläistä, joka ymmärtää myös omavaraisuuden päälle.