Väentupa

Lisätietoja Hirsikehikon pystytyskurssista:

Majoitus

Kainuun Opiston teoriajaksolla:

Majoitus 2 hengen huoneissa Kainuun opiston tiloissa. Tiloissa on wc ja suihku.

Valtimon Rumolassa:

Yhteismajoitus Rumola-nimisellä tilalla 5 km päässä Kotamäestä (jossa rakennustyömaa sijaitsee). Talossa on 3 mh ja keittiö. Huoneissa on 2-4 majoittujaa osallistumismäärästä riippuen. Ulkona on myös aittahuoneita ja mahdollisuus nukkua myös teltassa.

Rumolassa on akkukäyttöinen sähköjärjestelmä ja pihalla olevaan katokseen tulee kunnan vesijohto. Piharakennuksessa on ulkowc.

Kotamäellä on mahdollisuus ladata päivän aikana puhelimia ja läppäreitä.

Sauna: Sauna lämmitetään joka päivä Kotamäellä opetustyön päätyttyä.

Siirtyminen Rumolasta Kotamäelle tapahtuu polkupyörillä tai omilla autoilla.

Ruokailu

Kainuun Opiston teoriajaksolla: Aamiainen, lounas, päiväkähvit, illallinen ja iltapala. Kasvisruoka on mahdollinen. Muista ruokavalioista täytyy kysyä Kainuun Opistolta.

Valtimon Rumolassa: Aamiainen, illallinen ja iltapala tarjoillaan Rumolassa. Ruoka on gluteiinitonta kasvisruokaa. Lounas ja päiväkahvit nautitaan Kotamäellä ulkotiloissa (mahdollisuus ruokailla katoksessa). Muutkin ruokavaliot ovat mahdollisia, ota yhteyttä ja kysy.

Tarvittavat työvälineet

Tuo mukanasi turvakengät ja työvaatteet. Jos haluat kokeilla moottorisahan kanssa työskentelyä, tarvitset myös viiltosuojatut työhousut. Turvakengät ovat välttämättömät työturvallisuuden vuoksi, eli työmaalla ei saa olla mukana ilman turvakenkiä. Työvaatteiden olisi hyvä olla käytännölliset ja säänmukaiset eikä niissä saa olla pitkiä roikkuvia nauhoja ym. turvallisuusriskejä.

Halutessasi voit tuoda mukanasi seuraavia työvälineitä: suojakypärä, työhanskat, suojalasit, kirves, tukkisakset, hirsityökaluja. Hirsityökaluja ovat mm. kourukirves, lattataltta, kourutaltta, hirsivara, hirsipora.

Opiston puolesta tarjotaan suojakypärät, työhanskat, suojalasit, sekä kaikki opetuksessa tarvittavat työkalut.

Vakuutus

Sinut on vakuutettu Kainuun Opiston puolesta kurssin aikana.

Opetus

Kainuun Opistolla on 10 h teoriaopetusta, joka sisältää mm. hirsikehikon purkamisvaiheet ja hirsitöiden perustekniikat. Lisäksi tutustutaan työturvallisuuteen ja työergonomiaan.

Kotamäellä varsinaisessa hirsikehikon pystytysjaksoilla opetusta on 35 h viikossa. Ryhmän koko on noin 10 henkilöä.

Pääopettajana toimii hirsiyrittäjä Hannes Hyvönen. Toisena opettajana toimii Lasse Nordlund. Opetuksen pääpainopiste on vanhan hirsikehikon kokoamisessa. Tekniikoista käydään läpi ainakin seuraavat: perustusten teko, korvaushirren veistäminen, hirsien paikkaaminen, sammaleristeen laittaminen. Toisella opetuspuoliskolla elo-syyskuussa tapahtuu kattotuolin teko sekä katon pellittäminen.

Uudisrakentamista on myös mahdollista päästä harjoittelemaan. Hirsikehikkotyömaan välittömässä läheisyydessa sijaitsee tuleva saunarakennus. Saunarakennukseen varatut hirret ovat valmiina, ja on mahdollista opetella nurkkasalvosten tekoa saunan rakennustyömaalla.

Kurssimaksut

Koko kurssin hinta on 550 €. Osamaksumahdollisuudesta voidaan neuvotella.

Jos haluat osallistua vain kokoamisvaiheeseen (2 ensimmäistä opetusjaksoa) tai kattotuolin tekoon (2 viimeistä opetusjaksoa), erilliskurssien hinta on 300 €.

Ilmoittautumiset viimeistään 1.4.2019 mennessä.

*****************************************************

Kuvamateriaalia hirsikehikosta (väentuvasta)

Väentupaa on tarkoitus saada pystyyn syksyyn 2019 mennessä.

Kehikko purettiin kesällä 2018 Mieslahdesta ja tuotiin tänne.

http://jaetutkuvat.imgur.com/

Kulje linkistä oikeaan ylänurkkaan, painaa “jaetut kuvat/ images”.

Lisätietoja kehikosta

Kallistus/ painuminen

Pohja

Hirsien numerointi:

A-seinä

C-seinä
DB-seinä