Usein kysyttyjä

Tässä videotallenteessa Lasse ja Maria esittelevät opistoa ja vastaavat kysymyksiin. 

OmavaraopistoEsittäytyy2021_1_11.mp4

 

Usein kysyttyä

Opetetaanko omavaraopistossa metsästystä?

Ei. Opetus nojautuu Lassen ja Marian käytäntöihin, jotka ovat osoittautunut toimiviksi. Metsästys ei ole nykymuodossaan elannonhankinnan kannalta vaihtoehto puutarhaviljelyn tehokkuudelle yleisemmällä tasolla.

Voiko suorittaa tutkintoja?

Ei. Opiston laaja-alainen opetus ei käsittele mitään ainetta niin perusteellisesti että se vastaisi mitään ammattilista tutkintoa. Opetus valmentaa elämään eikä tiettyyn ammattiin. 

Mikä on ikäraja?

Ikäraja kurssin aloittamiselle on (toistaiseksi) 18 vuotta. Talkoisiin ovat tervetulleet nuoremmatkin.

Eikö meidän halkoliiteri lahoaa?

Kuorimaton koivu lahoa, koska tuohi estää kuivumisen ajoissa. Halkoliiterissämme tuohi on jätetty kauniisti ulospäin, mutta rakennuksen sisäpuolella koivut ovat aisattuja.

Eikö omavaraopistossa kaikki pitäisi olla itse tehtyä?

Kuten yleensä, oppimaan tulevat ihmiset eivät vielä osaa. Silloin ei voi asettaa paljon tulosvastuuta. Opistolaiset viljelevät suurimman osan ruoasta itse.

Onko ilmastomuutoksen aikana pakko raivata metsää opistokäyttöön? 

Pysymme rakentamisessa ja kasvimaan perustamisessa pääosin taimikkoalueella. Todennäköisesti raivattu alue kompensoituu sen kautta, että opiskelijat viettävät täällä vähänkuluttavaa ja tuottavaa aikaa ja toivon mukaan jatkavat sitä opiskelun jälkeenkin.

Maailmaa eikä Suomea ruokita omavaraisuudella!

Sellaista toisinaan väitetään. Meidän käytännön pohjalta laskettuna suomalaisten ruokkimiseen ilman tuontia riitäisi kasvimaa, joka olisi noin Sotkamon kunnan kokoinen. Todellisuudessa tase olisi tuntuvasti parempi.

Onko omavaraisuudentavoittelija veroja maksamaton yhteiskunnan loinen?

Väittämä on yhdistelmä olettamuksia, määritelmiä ja asenteita. Käsittelen aihetta eri kirjoituksissa. Pohdinnan syventämiseksi esitän muutaman tarkennuksen.

  • ihmisen työpanoksen yhteishyvään ei tarvitse toteutua rahana.
  • Jos se toteutuu rahana, se ei kulje sinun tahtosi alaisena. Se on siirretty vastuu.
  • hyvään tarkoitettu raha kulkee myös itseään korville lyöden, suojellen ja tuhoten
  • rahalla on sivuvaikutuksia. Se kuljettaa kiertoon fossiilista energiaa, estää meitä hahmottamasta mistä elämämme riippuu, mahdollistaa kasvun yli äyräiden (ks. Elämämme perusteista)
  • tekemällä verotonta työtä, voit kohdentaa hyväntekeväisyyttäsi, sitoudut resurssitietoisuuteen ja unohdat hieman laskelmallisuuttasi ja muistat, että ihminen on enemmän kuin kassavirta.
  • Toki omavaraisuuttakin voi harjoittaa itsekkäästi.

Voiko omavaraisuus olla uskottava, jos harrastajat käyttävät yhteiskunnan rakenteita tai apuja?

  • Omavaraistelijat ovat oppimassa uutta ja ovat epätäydellisiä vielä pitkään eikä yksi sukupolvi riitä isomittaiseen siirtymiseen.
  • Lainsäädäntö tekee irrottautumisesta vaikeaa.
  • Hidas omavaraisuuden kehittely tukee yhteiskuntarauhaa enemmän kuin uhmapäinen mökä.

Miten paljon työaika kuluu luontaistaloudessa?

Kirjassa “Elämämme perusteista” esitin (LN) että, minun harjoittamaan omavaraisuuteen kuluu työaikaa noin puoli päivää, jos työaika jaetaan tasaisesti koko vuodelle ja on harjaantunut tekijä. Toteamus työmäärästä, joka ei ruoki kuvaa raadannasta, on versonut jopa päinvastaisia tulkintoja. Meillä on käynyt ihmisiä, jotka jo työtä aloittaessaan valmistautuivat vapaa-ajanviettoon. Sanottakoon, että vietämme täysipitkiä työpäiviä kesäisin ja lokoisampia päiviä talvella. Vapaa-aika on sitten hyvin tehdyn työn hedelmä.