Usein kysyttyjä

Opetetaanko omavaraopistossa metsästystä?

Ei. Opetus nojautuu Lassen ja Marian käytäntöihin, jotka ovat osoittautunut toimiviksi. Metsästys ei ole nykymuodossaan elannonhankinnan kannalta vaihtoehto puutarhaviljelyn tehokkuudelle yleisemmällä tasolla.

Voiko suorittaa tutkintoja?

Ei. Opiston laaja-alainen opetus ei käsittele mitään ainetta niin perusteellisesti että se vastaisi mitään perustutkintoa.

Mikä on ikäraja?

Ikäraja kurssin aloittamiselle on (toistaiseksi) 18 vuotta. Talkoisiin ovat tervetulleet nuoremmatkin.

Eikö meidän halkoliiteri lahoaa?

Kuorimaton koivu lahoa, koska tuohi estää kuivumisen ajoissa. Halkoliiterissämme tuohi on jätetty kauniisti ulospäin, mutta rakennuksen sisäpuolella koivut ovat aisattuja.

Eikö omavaraopistossa kaikki pitäisi olla itse tehtyä?

Kuten yleensä, oppimaan tulevat ihmiset eivät vielä osaa. Silloin ei voi asettaa paljon tulosvastuuta. Opistolaiset viljelevät suurimman osan ruoasta itse.

Onko ilmastomuutoksen aikana pakko raivata metsää opistokäyttöön? 

Pysymme rakentamisessa ja kasvimaan perustamisessa pääosin taimikkoalueella. Todennäköisesti raivattu alue kompensoituu sen kautta, että opiskelijat viettävät täällä vähänkuluttavaa ja tuottavaa aikaa ja toivon mukaan jatkavat sitä opiskelun jälkeenkin.

Maailmaa eikä Suomea ruokita omavaraisuudella!

Sellaista toisinaan väitetään. Meidän käytännön pohjalta laskettuna suomalaisten ruokkimiseen ilman tuontia riitäisi kasvimaa, joka olisi noin Sotkamon kunnan kokoinen. Todellisuudessa tase olisi tuntuvasti parempi.