Luentoja

Luentovierailusarja omavaraisesta ruoantuotannosta

Luentovierailut ovat osa (Irti)kytkentöjä -tutkimus- ja yhteistyöhanketta, jossa tarkastellaan omavaraisessa ruoantuotannossa purkautuvia ja syntyviä suhteita. Hankkeesta vastaa Tampereen yliopiston tutkija Pieta Hyvärinen ja sitä rahoittaa Koneen säätiö.

Tallennettu

15.10. Panu Pihkala: Ympäristötunteet ja omavaraisuus

Ympäristöasiat herättävät monenlaisia tunteita: iloa ja surua, ahdistusta ja yhteenkuuluvuuden tunnetta. Pyrkimykset omavaraisuuteen tuottavat omanlaisiaan tunteita sekä toiminnan harjoittajissa että sivusta seuraajissa. Ympäristötunteiden tutkija Panu Pihkala esitelmöi eri tunteista ja rohkaisee oman tunneympäristön tutkailemiseen.

Dos. Panu Pihkala on johtava suomalainen asiantuntija ympäristöahdistukseen liittyvässä tutkimuksessa. Hän julkaissut mm. laajaa huomiota saaneet teokset Päin helvettiä? Ympäristöahdistus ja toivo (2017) ja Mieli maassa? Ympäristötunteet (2019). Pihkala toimii tutkijatohtorina ja hänellä on ympäristöteologian dosentuuri Helsingin yliopistossa.

Panu Pihkala, lehtijuttu

Pian kuunneltavissa

17.9. Ulla Koskinen: Esivanhempiemme omavarainen arki (verkkoluento)

Millaista omavarainen ruoantuotanto ja siihen kytkeytyvä arki oli 1500-1800 -luvuilla? Miten elämä järjestyi, kun omavaraisuus ja perinteiset tuotantomenetelmät olivat ainoa vaihtoehto? Tietokirjailija ja historioitsija Ulla Koskinen kertoo luennolla menneiden vuosisatojen talonpoikien omavaraisesta elämäntavasta, joka keskittyi riittävän ravinnon tuottamisen ja säilyttämisen ympärille. Koskinen on tutkinut vanhan maatalousyhteiskunnan aikaa ja julkaissut aihepiiriin liittyen teoksen Suomessa selviytymisen historiaa (Into, 2018). Kuuntele tai  Katsele/Videon kuvatiedot.

25.7. Janne Säynäjäkangas: Yhteisresurssit ja omavaraisuus (kertoo myös itsemäärämisoikeuden ja omavaraisuuden suhteesta). Kuuntele

18.7. Pieta Hyvärinen: Mehiläishoidosta. Kuuntele

23.4. Ville Lähde: Pientuottajan asema globaalissa ruokajärjestelmässä. Kuuntele

 

***

Lasse ja Antti Salminen poisoppimisesta 5.5.2021

Kuuntele

Omavaraopisto Suomen sosiaalifoorumissa, 30.8.2020

Kohtuusliikkeen vastauksia moninaisiin kriiseihin. Sosiaalifoorumin nettitilaisuus.

Videotallenne

Tere Vaden, Kohtuusvaara 2019

Ylikulutuksen synnyt ja taudin paraneminen

 “Ratkaisuja omavaraisuudesta”, 5.3.2019 Kotka

Lasse Nordlund luennoi omavaraisuudesta ja pohtii
nykytilanteen muutospolkuja ja skenaarioita.
Esittelyssä on myös Valtimolle perustettava Suomen ensimmäinen
Omavaraopisto.

Äänite (mp3, heikko laatu)

Kaskikuusen kansalaisopiston luentosarja, Lapinlahti 2015

Omavaraisuus – elämänturva ja kapina