Kurssit 2020

Omavarainen rakentaminen 2020


Ekologisen rakentamisen kurssi

Valtimo (nyk. Nurmes), Pohjois-Karjala (15 ov)


Kiinnostaako luonnonpuusta rakentaminen käsityökaluilla? Haluatko laajentaa taitojasi hirsiosaamiseen? Entäs pariviikkoinen käytännönläheinen opastus luontaistalouteen? Kesällä 2020 Nurmeksen Rasimäellä järjestettävällä Kainuun Opiston kurssilla saat käytännöntäytteisen tietotaitopaketin Itse-tekemiseen. Hae mukaan ainutlaatuiselle ja kokonaisvaltaiselle kurssille!

Kurssilla rakennetaan  rankarakenteinen keittiökatos luonnonpuusta ja kierrätysmateriaaleista.  Hirsiosaamista kartutetaan  veistämällä oman metsän puista pyöröhirsistä saunaa. Salvostyyppi on lohenpyrstönurkka. Kurssilla käydään läpi kaikki rakentamisen vaiheet perustuksista kattorakenteiden viimeistelyyn.

Sivuprojektina työmaalla on myös siirretty ja korjauksen alla oleva hirsikehikko, jonka parissa voi perehtyä hirsipaikkauksiin. Päätyökaluina käytetään erilaisia kirveitä, sahoja ja talttoja. Työkalujen perustaidot ovat suositeltavia. Turvakengät on tuotava mukaan – mielellään myös omat työkalut jos on.

Rakentamisen lisäksi kurssilla panostetaan yhteiseloon, eletään luonnonläheisesti maaseudulla ja syödään kotimaista kasvisruokaa. Kiinnostuneille voimme tarjota yleiskatsauksen omavaraistalouden toimintaan. Kurssiin sisältyy myös retkiä ja vierailuja eri kohteissa.

Kurssin opettajat

Hannes Hyvönen on hirsirakentaja ja alan yrittäjä (hongos.fi)

Lasse Nordlund on omavaraisrakentamiseen perehtynyt suunnannäyttäjä.

Kurssin aikataulu

27.-28.6. Teoriajakso Kainuun opistolla. Yleiset tiedot rankarakentamisesta ja hirrenveistosta. Työturvallisuus ja työergonomia.

29.6.-7.8.          I Rakentamisjakso Kotamäellä (6 vkoa) Keittiökatoksen perustukset ja  rakentamisen aloittaminen.Saunan perustukset ja hirrenveiston aloittaminen.

17.8.-11.9.        II Rakentamisjakso Kotamäellä (4 vkoa) Keittiökatoksen rakentaminen jatkuu. Saunan hirrenveisto jatkuu.

Kurssimaksu 150 € /viikko. Opetusta on yhteensä 10 vkoa. Hinta sis. opetus, majoitus, ruokailut ja vakuutukset. Tuntijako on suuntaa-antava.  Kurssimaksu maksetaan 1-3 erässä.

Ilmoitauminen on vielä mahdollinen.

Lisätietoa ja haku

Tiedustelut: Maria Dorff, 0443736277  omavaraopisto@gmail.com

 Hakemukset: Sinikka Korhonen, 044 2990 826 sinikka.korhonen@kainuunopisto.fi