Kurssilaisten sanoin

Tälle sivulle voi päätyä monenlaista mitä kurssilaiset keksivätkään. Vastuu on lukijalla eikä omavaraopisto suorita faktantarkistusta :-). —————————————————————————————–

10.8.

Mette

Lataa

 

9.7.

blogiTekstiKari_2022

Lataa blogi

 

6.7.

Blogi_Olli_2022_6

Lataa blogi

 

18.5.

Hiljennyn hetkeksi ja istun alas kirjoittamaan. Hiljaisuutta rikkoo vain lintujen keväinen konsertti ulkona. Yritän miettiä itseni hiljentymässä kaupungissa, josta lähdin kolme viikkoa sitten tänne Omavaraopistolle. Taustalla kuuluisi liikenteen jatkuva pauhu, naapurin pianonsoitto, tai vaihtoehtoisesti toisen naapurin never ending-  bileiden basson jytke. Valitsen linnut, ehdottomasti linnut.

Täällä maalla rytmi on erilainen. Tuntuu, että kaupungin kiireinen syke on vaihtunut luonnon rytmin myötäilemiseksi. Töitä tehdään luonnon rytmin mukaan; sateisena päivänä tehdään käsitöitä sisällä ja poutapäivä vietetään pellolla, noin yksinkertaistettuna. Lumien sulettua aletaan työstämään kasvimaita ja tällä viikolla päästiinkin aloittamaan jo kylväminen. Omavaraopiston tyyliin, kaikki tehdään käsin, joten sain hyvän tuntuman miltä maan muokkaaminen tuntuu. Jokainen talikon isku on tärkeä tehdä ergonomisesti, ettei vahingoita itseään(toistoja nimittäin tulee☺️). Työergonomia onkin yksi tärkeimmistä asioista,joita Lasse ja Maria painottavat  opetuksessa, ja itse ovat loistavia esimerkkejä siitä miten keho voi olla terve ja hyvinvoiva, vaikka on paljon fyysisesti rankkaa työtä takana.
Tähän mennessä opetukseen on sisältynyt paljon kaikenlaista mielenkiintoista; taimien koulimista, juureen tehdyn ruisleivän leipomista, tukin uittoa, omenapuiden hoitamista, mahlan tiputusta, villan kehruuta ja värttinän tekoa. Iso osa ajasta menee tietysti kasvimaalla, tähän aikaan sen muokkaamisessa ja kylvöissä. Omavaraopistolla on kasvimaita useissa eri paikoissa, joten on päästy oppimaan myös miten kasvit käyttäytyvät erilaisissa maaperissä. Lannoitteilla on iso rooli kasvien menestymisessä, kasvimaille onkin heitelty mm tuhkaa ja AIV-rehua.
Arki täällä maaseudulla on kaupunkielämään verrattuna hieman erilaista. Sen pyörittämiseen sisältyy uudenlaista totuttelua; polttopuiden tekoa, puuhellan ja -uunin lämmitystä, veden kantoa,käsinpyykkäystä, ulkohuussi.. Kun käyttöveden kantaa itse sisälle, alkaa automaattisesti miettimään mihin kaikkeen sitä onkaan tarpeen käyttää, puolen tunnin haaveilusuihkut kaupungissa alkaa tuntumaan naurettavan turhalta energian ja veden tuhlaukselta. Samoin kun pilkkoo polttopuita, ja lämmittää hellaa ruuanlaittamista varten, tulee mietittyä kauanko sen teekattilan onkaan tarpeen kiehua? Työ tehdään omalla energialla, ja se energia on todella arvokasta. On myös arvokasta huomata täällä luonnon kiertokulku. Ihminen kylvää kasvin maahan, sitten se syödään jonka jälkeen sitä käytetään energiaksi ja tyhjennetään loput huussiin, josta se päätyy uuden kasvin lannoitteeksi parin vuoden päästä. Wau!

Jokaisena aamuna pyöräilen kiitollisena opetuspäivän aloitukseen, satoi tai paistoi. Tuntuu onnekkaalta, että olen päässyt kokeilemaan ja oppimaan omavaraisuutta. Kaupungissa elämä tuntui todella puuduttavalta ja tarkoituksettomalta pitkän aikaa. Kun saavuin tänne Rasimäkeen, tunsin heti miten mielialani nousi ja tuntui, että ensimmäistä kertaa elämässäni olen oppimassa oikeasti jotain todella merkittävää. Hassua, sillä nämä täällä opitut ja opittavat taidothan on vanhoja kansan taitoja, jotka ovat olleet kauan perustaitoja kaikille, ainakin suomalaisille. “Sivistyskö” ne vei mennessään?

-Mira

____________

8.5.

Blogiteksti omavara

Lataa blogi

 

____________

 

Tässä yhden kurssilaisen oma blogi: tolkullista toimintaa

____________

 

2022

21.11.2021, Talkoosatoa:

Soria Maria harjaa hurjan härjän, korjaa kurjan karjun harvan karvan

Lassen lössin hassut hessut hissun kissun Lissun lossin lastaavat
(viimeinen viittaa polttopuiden uittoaikomuksiin Peltolaan)

____________

10.6.

Kellarin kaivua kesäkuussa

Lataa blogi

 

____________

Video maakellarin synnystä:

Katso lapiointia toisella tavalla

____________

30.5.

Blogi3

Lataa blogi

 

____________

16.5.

Kasvimaan hirviöt

Lataa Kasvimaan hirviot

 

____________

14.5.

Eikös se ole raskasta, hidasta ja vaikeaa – miksi ihmeessä omavaraisuus

Lataa Eikös se ole raskasta, hidasta ja vaikeaa…miksi-ihmeessa omavaraisuus?

 

2021